Europees kampioenschap derny en stayeren Italiaanse Pordenone

Afgelopen week stond het Europees kampioenschap derny en stayeren op het programma. Nederland was met een sterke selectie afgereisd naar het Italiaanse Pordenone waar op de 400m betonbaan de strijd om de felbegeerde truien en medailles zou plaatsvinden.

 

 

De selectie bestond uit: Marit Raaijmakers, Tessa Dijksman (derny dames) Yoeri Havik, Maikel Zijlaard (derny mannen) Jeroen Kaldenbach, Reinier Honig en Christian Kos. De gangmakers waren Ron Zijlaard, Jos Pronk, Patrick Besteman en René Kos die tevens de coaching voor zijn rekening nam.

Reinier Honig is in het Italiaanse Pordenone Europees kampioen stayeren geworden. De Noord-Hollander hield achter gangmaker Jos Pronk de Duitsers Daniel Harnisch (zilver) en Christoph Schweizer (brons) van de zege. De wedstrijd zou op vrijdagavond verreden worden, maar door het noodweer dat voorspeld was, werd de titelstrijd op zaterdagmorgen afgewerkt.

 

 

Honig was vooraf gebrand op de overwinning. “Ik was drie keer tweede geworden en had al geroepen dat ik echt niet kon stoppen als ik deze overwinning niet op mijn erelijst kon bijschrijven. Ik had er ook echt naar toegewerkt. Ik rijd tegenwoordig bij de club en dit EK was het absolute hoofddoel van mijn seizoen. Dan geeft het heel veel voldoening als het lukt om ook daadwerkelijk de overwinning te nemen hier.”

 

 

Net als in voorgaande jaren moest Honig opboksen tegen een sterk Duits blok in de eindstrijd. “Dat brak me de afgelopen jaren op, maar dit keer verliep het goed en ik was ook goed in vorm natuurlijk. De Duitser Franz Schiewer nam direct de kop, maar halverwege de wedstrijd zei ik tegen mijn gangmaker dat ik aan wilde vallen. Dat had de Duitser niet verwacht en zo konden we eigenlijk goed de kop nemen. In de slotronden kwamen de latere nummers twee en drie nog flink opzetten. Ze bleven aanvallen, maar we konden alle aanvallen pareren en zo naar het goud rijden.”

 

De eerste dag was het aan de dames om zich de plaatsen voor de finale, dit lukte Tessa (Kos) en Marit (Zijlaard) na een sterk gereden kwalificatie en zo stonden ze ‘s avonds aan de start voor de finale. In de finale had Tessa helaas niet de benen die ze in de kwalificatie wel had en kwam niet verder dan een 8e plaats. Marit daarintegen reed met nog enkele ronden te gaan soeverein aan de leiding en leek op weg naar de overwinning, de enige die haar nog kon bedreigen was Marta Cavalli (Dagnoni). Toen deze Italiaanse in de laatste ronde de aanval inzette zag het talrijk opgekomen publiek het onmogelijke toch gebeuren, door een technische fout van gangmaker Ron Zijlaard verloor Marit de aansluiting met het spatbord en daarmee de titel. Ze eindigde nog wel als 2e maar hier had absoluut meer ingezeten.

Op de tweede avond stonden Yoeri Havik met gangmaker René Kos en Maikel Zijlaard met vader Ron in de finale achter de derny. Dat het niveau van deze finale erg hoog lag bleek wel uit het feit dat een wegprof als Davide Cimolai recent nog ritwinnaar in Tour de Wallonie zich niet wist te plaatsen. Op de baan waar de temperatuur inmiddels was opgelopen richting de 40 graden moesten zij het vooral opnemen tegen topfavoriet Achim Burkart.

Het was echter Yoeri Havik die halverwege de wedstrijd door gangmaker René Kos naar de kop werd geloodst. Met rondetijden van onder de 20 sec per ronde (ruim 72km/h) raasden zij over de baan. Het was alleen Burkart die het hoge tempo kon Yoeri kon volgen en zelfs bleef aandringen om de kop weer over te nemen! Na 3 aanvallen van het Duitse koppel kwamen zij weer aan de kop en reden onbedreigd naar de titel. Voor Maikel Zijlaard in 2018 nog 2e op dit onderdeel zat er niet meer in dan een verdienstelijke 5e plaats.

Yoeri Havik reageerde achteraf met de zilveren medaille om zijn nek: Achteraf waren we misschien iets te enthousiast geweest of had ik René eerder tot kalmte moeten manen, maar ik win liever zo zilver, dan dat we alleen maar achter de latere winnaar aan hadden gereden. Derny rijden blijkt weer eens een vak apart, waar specialisten ook wegprofs kunnen verslaan en het is een mooi samenspel tussen gangmaker en renner.”